Нов атлас за миграцията на птици показва изключителни  пътешествия, предаде

...
Нов атлас за миграцията на птици показва изключителни  пътешествия, предаде
Коментари Харесай

Нов атлас за миграцията на птици показва удивителни пътешествия

Нов атлас за миграцията на птици демонстрира изключителни  пътешествия, съобщи Асошиейтед прес. 

Кестеновата дървесница тежи почти колкото четири монети от по едно пени, само че два пъти годишно прави неизмеримо пътешестване. Малката пойна птица прелита повече от 6437 километра сред смърчовите гори в Канада и местата, на които зимуват в Северна и Южна Америка.

" Мигриращите птици са дребни пътешественици ", сподели Джил Деп, старши шеф на самодейността за мигриращите птици в Националното сдружение " Одъбон ".

Нов онлайн атлас на миграцията на птици черпи информация от невиждан брой научни и публични източници, с цел да илюстрира маршрутите на към 450 типа птици в Северна и Южна Америка.

Специалният инструмент за картографиране, наименуван " Бърд мигрейшън експлорър " (Bird Migration Explorer), е наличен гратис. Той е резултат от съдействие сред 11 групи, които събират и проучват данни за придвижването на птици, измежду които Орнитологочината лаборатория " Корнел ", Центъра за миграция на птиците " Смитсониън ", Джорджтаунския университет, Националното сдружение " Одъбон " и други, предава Българска телеграфна агенция. 

За първи път уеб сайтът сплотява онлайн данни от стотици научни проучвания, които употребяват GPS за следене на придвижването на птици, както и повече от 100 години данни от наблюдения, геномен разбор на пера за установяване на произхода и други данни.

" В последните двадесет години се следи същински подем в другите технологии за следене на миграцията на птици по света в мащаби, които не са били вероятни преди този момент ", изясни Питър Мара, специалист по миграция на птици в Джорджтаунския университет, който сътрудничи на плана.

Сайтът разрешава на консуматор да влезе в секция, особено за даден тип птица, и да следи придвижванията и за интервал от една година. Например, информация от 378 проследени орли риболовци е показана като жълти точки, които се движат сред крайбрежието на Северна и Южна Америка. 

Потребителите също могат да намерят града, в който живеят, и да отидат на друго място на картата за непълен лист с птици, които мигрират сред двете локации. 

След събирането на нови данни за следене уеб сайтът ще продължи да се уголемява. Мелани Смит, програмен шеф на плана, сподели, че идната фаза на разширение ще добави още данни за морските птици.
          
В последните 50 години популацията на птици в Съединени американски щати и Канада е намаляла с съвсем 30 на 100, като мигриращите типове са изправени пред най-сериозен спад, отбелязва Асошиейтед прес.    

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР